Αποφασίστηκε απαγόρευση δακρυγόνων

4 days ago
446 Views
sintaksiouxoi2-630_1

Τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στην πορεία των συνταξιούχων μπροστά από την Ηρώδου Αττικού και η περιορισμένη χρήση χημικών από τους αστυνομικούς αποτέλεσε την αφορμή για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να «αναλάβει την πολιτική ευθύνη» και να δώσει εντολή για απαγόρευση κάθε χρήσης δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Τη δυσαρέσκειά του για το περιστατικό είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Τόσκα.

AP Photo/Petros Giannakouris

Ένταση επικράτησε το πρωί μπροστά από την Ηρώδου Αττικού, όπου κατέληξε ηπορεία των συνταξιούχων, με στόχο αντιπροσωπεία τους να συναντήσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την πρόσβαση των διαδηλωτών, στήνοντας δύο κλούβες στη διασταύρωση της Ηρώδου Αττικού με τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι συνταξιούχοι επιχείρησαν να περάσουν προσπαθώντας να ρίξουν τη μία κλούβα, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί να απαντήσουν με ρίψη χημικών για να διαλυθεί το πλήθος.

Οι εικόνες με τους συνταξιούχους εν μέσω δακρυγόνων προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου, με την οποία ανέλαβε «την πολιτική ευθύνηγια την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων» και «δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων».

Παράλληλα, ο κ. Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίεςέρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.

AP Photo/Petros Giannakouris

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Μέσω twitter η αντίδραση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αδ. Γεωργιάδη:

 

«Κύριε Τσίπρα, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε», δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, που κατάργησε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τις επικουρικές συντάξεις, έχει μονίμως κλούβες που κλείνουν τη δίοδο προς το Μαξίμου. Όταν οι συνταξιούχοι προσπαθούν να περάσουν και απωθούνται με δακρυγόνα, δηλώνει εξοργισμένος για την αστυνομική βία», πρόσθεσε η ίδια.

«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι “αριστεροσύνης” και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό»αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

AP Photo/Petros Giannakouris

Και καταλήγει: «Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Το θέμα σχολίασε και το Ποτάμι, εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας: «Ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν».

«Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ.Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ.Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται», καταλήγει η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.

AP PHOTO/PETROS GIANNAKOURIS

Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε «τη βαθιά της λύπη για την κακομεταχείριση που έκαναν τα ΜΑΤ σε αθώους συνταξιούχους, οι οποίοι υπερασπιζόντουσαν το ψωμί τους, το μπουρμπουάρ των εγγονιών τους και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια».

«Δεν μας αρκεί η έκρηξη του κ. Τσίπρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθούν ποτέ τα ίδια», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.efsyn.gr

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *