«Βόμβα» ΣτΕ για την παραχώρηση του λιμανιού Κατακόλου στο ΤΑΙΠΕΔ!

2 months ago
539 Views
katakolo-ploia_2_0

Απόφαση-βόμβα εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του Κατακόλου μέσω της ένταξής του στο ΤΑΙΠΕΔ και της παραχώρησής του σε ιδιώτη επενδυτή ή κοινοπραξία.

Η Ολομέλεια του Στε έκρινε συνταγματική και νόμιμη την παραχώρηση του λιμανιού –μαζί με άλλα 45 λιμάνια της χώρας- και ακολούθως τη μεταβίβασή του σε τρίτους, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» για την «κάθοδο» του ΤΑΙΠΕΔ στο Κατάκολο και την ένταξή του στο ενιαίο πακέτο συνδυασμένων μεταφορών με το λιμάνι της Κυλλήνης και τονσιδηρόδρομο, επενδυτικό σχέδιο που προβλέπεται να ενταχθεί στη β’ φάση του περίφημου«πακέτου Γιούνκερ».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η τότε διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου μαζί με κατοίκους, ζητώντας την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης της 13ης Αυγούστου του 2012, σύμφωνα με την οποία «Μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία “Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.” (Ταμείο) το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των κινητών και ακινήτων εντός της χερσαίας ή/και της θαλάσσιας ζώνης των παρακάτω λιμένων και τουριστικών λιμένων που σχετίζονται με την λειτουργία τους και γενικώς κάθε είδους περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών τους, που ανήκουν στο Δημόσιο, στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (πρώην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.») και σε ΝΠΔΔ, όπως ιδίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λιμενικά Ταμεία και Δημοτικά ή Διαδημοτικά Λιμενικά Ταμεία ο  τουριστικός λιμένας Κατακόλου, όπως χωροθετήθηκε με την απόφαση Τ/1075 από 14/3/1997 του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β΄− 215/ 1997) περί χωροθέτησης τουριστικού λιμένα Κατακόλου Ν. Ηλείας με το συνημμένο σε αυτήν και δημοσιευμένο διάγραμμα. 3. Λιμένας Κατακόλου, όπως αυτός προκύπτει από τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα με την υπ’ αριθμ. 171887/1953 απόφαση του Υπουργού Δημοσίων Έργων (ΦΕΚ Β΄ − 158/1953), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 16014/1954 απόφαση του ανωτέρω Υπουργού (ΦΕΚ Β΄− 105/1954).

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών «οι παραχωρήσεις  αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή  στη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματο και δεν προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 106, 25 και 5 του Συντάγματος, αλλά ούτε στο άρθρο 24 που προστατεύει τον αιγιαλό και την παραλία».

Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Κατακόλου είναι ορθάνοιχτος. Μάλιστα, τόσο το Κατάκολο αλλά και η Κυλλήνη θα ενταχθούν σε επενδυτικά σχέδια για τα οποία οι εκπρόσωποι των δημοσίων και των ιδιωτικών φορέων της Ηλείας δεν ρωτήθηκαν ούτε συμμετείχαν ως τώρα σε κάποια διαβούλευση. Μετά και την αιφνίδια ένταξη των Λουτρών Καϊάφα στο πακέτο Γιούνκερ, σύμπασα η Ηλεία βρίσκεται ξανά ενώπιον τετελεσμένων σε ρόλο εξωτερικού παρατηρητή να συγκροτεί εκ τω υστέρων θεσμικά μέτωπα.

 

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

[email protected]

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title