Ηγούμενος Θήρας Δαμασκηνός: Σκοτώστε τα ζώα και ασχοληθείτε με τις γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις!

1 month ago
10 Views
MonastiriSantoriniSkylia-620x394

Τις ευθύνες του Δήμου Θήρας για το θέμα της διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά με το καταφύγιο της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (S.A.W.A.) αναλύει σε ανακοίνωση του ο φιλοζωικός φορέας φέρνοντας στη δημοσιότητα και άλλες παραμέτρους, που μέχρι τώρα δεν ήταν γνώστες, καθώς επίκειται και η δίκη για την υπόθεση η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 20 Οκτωβρίου 2015 στο Πταισματοδικείο Σαντορίνης.

Santorini2015

Οι εθελοντές που βοηθούν το έργο της Ε.Ζ.Θ. είναι κυρίως ξένοι και χθες διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτή την απόφαση του Δήμου Θήρας να πετάξει στο δρόμο τα ζώα που φροντίζουν.

Η Ε.Ζ.Θ. επισημαίνει μεταξύ άλλων την άρνηση της Εκκλησίας, παρά τη θετική στάση του μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνειου, να παραχωρήσει μια έκταση στην περιοχή του Πύργου ώστε να μεταφερθούν εκεί τα ζώα τα 100 σκυλιά – για 38 από τα οποία έχουν βρεθεί ήδη εκείνοι που θα τα υιοθετήσουν – και τα 20 γέρικα γαϊδουράκια.

Santorini10-2015 (3)

Τα ζώα φροντίζονται από τους εθελοντές και οι συνθήκες στο καταφύγιο είναι εξαιρετικά καλές και για τα σκυλιά και για τα γαϊδούρια.

Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου ο ηγούμενος της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας Δαμασκηνός ζήτησε από την πρόεδρο της ένωσης Χριστίνα Καλούδη – όταν τον επισκέφθηκε μαζί με δύο αντιδημάρχους για να συζητήσουν την πιθανότητα παραχώρησης του χώρου – να σκοτώσει (!) τα ζώα και να ασχοληθεί με κάτι σοβαρότερο… δηλαδή να δώσει χρήματα στις γυναίκες που κάνουν εκτρώσεις! Ενώ μεταξύ άλλων της είπε ότι αν θέλουν το κτήμα στην περιοχή του Πύργου, αφού η Ε.Ζ.Θ. σύμφωνα με τον ηγούμενο είναι προσοδοφόρα επιχείρηση (!), μπορούν να το νοικιάσουν καταβάλλοντας μηνιαίο ενοίκιο 5.000 ευρώ!

Φυσικά η Ε.Ζ.Θ. επισημαίνει στην ανακοίνωση της τα έργα και τις ημέρες του προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος Καρτεράδου ο οποίος επιδιώκει ποικιλοτρόπως την αξιοποίησης της περιοχής γι’ αυτό και παρουσιάζει το καταφύγιο ως πηγή όχλησης – αν και βρίσκεται μακριά από τον οικισμό – και μόλυνσης του περιβάλλοντος ενώ συχνά κατηγορεί ακόμα και τα γαϊδούρια που ζουν στον περιφραγμένο χώρο ως υπαίτια για ζημιές σε διπλανά χωράφια!

Σαντορίνη: Έκκληση βοήθειας για τα σκυλιά που πετάει στο δρόμο ο Δήμος Θήρας

Ολόκληρη η ανακοίνωση του σωματείου: «Απαράδεκτη και θρασύδειλη η συμπεριφορά του Δήμου Θήρας ο οποίος επί 7 συναπτά έτη συλλειτουργεί το Καταφύγιο αδέσποτων με την Φιλοζωική Οργάνωση του νησιού SAWA και προκειμένου να αποφύγει νομικές κυρώσεις ή να εργαστεί εντατικά ώστε να βρει εναλλακτικό χώρο, επιλέγει την “εύκολη” λύση του να βγάλει 100 αδέσποτους σκύλους και 20 γέρικα γαϊδουράκια στους δρόμους της Σαντορίνης, ενός από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως…

Το Καταφύγιο SAWA από το 2008 έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 αδέσποτα, που κατάφεραν να υιοθετηθούν σε οικογένειες και έχει προσφέρει ζεστασιά και αξιοπρεπή ζωή σε περισσότερα από 200 γαϊδουράκια και μουλάρια στη δύση της ζωής τους – τα ίδια ζώα άλλωστε που ακούραστα δούλεψαν για να χτίσουν και να αναπτύξουν το νησί αυτό.

SantoriniDromos24-25-3Karterados

Τον χωματόδρομο που οδηγεί μέσω ενός ξερού ρέματος προς το καταφύγιο σκάβει ο πρόεδρος του Δ.Δ. Καρτεράδου για να μην μπορούν οι εθελοντές με οχήματα να πλησιάσουν και να βοηθήσουν τα ζώα!

Τα τελευταία 5 χρόνια δεχόμαστε αδυσώπητο και βρώμικο πόλεμο από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Καρτεράδου, κ. Ιωάννη Ρούσσου, που έχει κάνει τα πάντα για να σαμποτάρει το Καταφύγιο το οποίο, ας σημειωθεί ότι εδρεύει σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως που ανήκει στον Δήμο Θήρας.

Οι συχνότερες τακτικές του είναι να κλείνει τον μοναδικό χωματόδρομο που οδηγεί στο Καταφύγιο, αποκλείοντας την μετάβαση των εθελοντών και καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της υδροφόρας και των φορτηγών που μεταφέρουν νερό και τρόφιμα στα ζώα. Και φυσικά έχει προβεί σε καταγγελίες και μηνύσεις σε πολλούς φορείς οδηγώντας την Φιλοζωική ακόμα και τον ίδιο τον Δήμαρχο του νησιού κ. Νικόλαο Ζώρζο στα δικαστήρια…

SantoriniEgataleleimena

Και αυτά τα δύο ζώα εγκαταλείφθηκαν έξω από το καταφύγιο τον Νοέμβριο του 2014.

Σήμερα 9 Οκτωβρίου ο Δήμος Θήρας αποφάσισε να έρθει και να απομακρύνει με εργάτες τους πρώτους σκύλους από το Καταφύγιο μας και να τους βγάλει στο δρόμο, εθελοντές της φιλοζωικής έδωσαν ως απάντηση ένα ηχηρό ΟΧΙ:
• Μας πήρε 7 χρόνια να μαζέψουμε την κατάσταση με τα αδέσποτα στο νησί και σε ένα χειμώνα θα πάμε δεκαετίες πίσω.
• Δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε τον αριθμό των αδέσποτων χωρίς καταφύγιο, προκειμένου να στειρωθούν και να εμβολιαστούν.
• Τα αδέσποτα θα σχηματίσουν αγέλες σε κάθε χωριό με τα αντίστοιχα προβλήματα στις αναρίθμητες πλέον τουριστικές επιχειρήσεις.
• Τα αδέσποτα θα στραφούν προς τα οικόσιτα ζώα, πρόβλημα που υφίσταται ήδη και απλά οι κάτοικοι θα ξεκινήσουν πάλι να τα θανατώνουν με τουφέκια και φόλες
• Σίγουρα η εικόνα αυτή δεν θα κολακέψει καθόλου την χώρα μας στα μάτια των 2 εκατομμυρίων και πλέον τουριστών που περνάνε από το νησί
• Τα μισά από αυτά τα σκυλιά είναι κουτάβια και δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης
• Από τα υπόλοιπα μόνο τα 25 είναι στειρωμένα και στο σύνολό τους 38 ζώα είναι ήδη υιοθετημένα και περιμένουν πτήσεις για να μεταφερθούν στους ιδιοκτήτες τους.

Η Φιλοζωική Θήρας έχει αναζητήσει και αναζητάει παντού εναλλακτικό χώρο μεταφοράς του Καταφυγίου, ακόμα και στον Ηγούμενο της Μονής αποτάθηκε, καθώς γη υπάρχει ανεκμετάλλευτη στην ιδιοκτησία της και η απάντηση ήταν “κάντε τους ευθανασία και βοηθήστε αντί αυτών τις μητέρες που προβαίνουν σε εκτρώσεις… και εφόσον η Φιλοζωικής σας είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση, που δέχεται επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την γη της μονής καταβάλλοντας ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα”…

Αυτή είναι η γνώμη κάποιων για τo έργο της Φιλοζωική και την προσφορά των εθελοντών… ΔΕΝ αρνούμαστε να μεταφερθούμε αλλά αρνούμαστε το να πετάξουμε τα ζώα στο δρόμο και ΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ να εκκενώσουμε το Καταφύγιο στο μεγαλύτερό αριθμό που μπορούμε και να βρούμε δικό μας χώρο να φιλοξενήσουμε τα υπόλοιπα ζώα… έργο άλλωστε που θα έπρεπε να είχε φροντίσει ο ίδιος ο Δήμος Θήρας…» καταλήγει στην ανακοίνωση του η Ένωση Ζωοφίλων Θήρας.

Διαμαρτυρηθείτε στον Δήμο Θήρας 

Ο Νικόλαος Ζώρζος ο δήμαρχος Σαντορίνης έχει ευθύνη για όσα γίνονται εκεί εις βάρος των ζώων και εκείνων που τα φροντίζουν. Διαμαρτυρηθείτε στη σελίδα του στο facebook ή στα τηλέφωνα του Γραφείου Δημάρχου: 2286360110, 2286360101, 2286360183 email: [email protected].

Comments

Comments are closed.