‘Θα σας σφάξω’ φώναζε ιδιοκτήτης καφέ που δεν έκοβε αποδείξεις

1 month ago
571 Views
kafe

Απίστευτες σκηνές το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου έπειτα από έλεγχο κλιμακίου της ΓΓΔΕ, φάνηκε πως καφετέρια σε κεντρική πλατεία της πόλης δεν είχε κόψει αποδείξεις για τα όσα σέρβιρε. Οι άνδρες της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων έλεγξαν την ταμειακή μηχανή  και διαπίστωσαν πως ως την ώρα εκείνη, δεν είχαν αποδοθεί οκτώ αποδείξεις.

 Προς έκπληξη όμως των αρμοδίων, όταν ζήτησαν εξηγήσεις από τον ιδιοκτήτη της καφετέριας, εκείνος εξερράγη και άρχισε να απειλεί τους ανθρώπους του υπουργείου Οικονομικών. “Θα σας σφάξω φώναζε” προς το κλιμάκιο που ήταν μεικτό, περιελάμβανε δηλαδή και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που επιλήφθηκε της επίθεσης.

Τα πνεύματα ηρέμησαν και παρά τις απειλές, ο ιδιοκτήτης δεν συνελήφθη. Η άρνηση ελέγχου όμως ενδέχεται να στοιχίσει στον θερμόαιμο επιχειρηματία λουκέτο από πέντε μέρες έως και ένα ολόκληρο μήνα. Σημειώνεται επίσης, πως ακριβώς επειδή δεν δέχτηκε τον έλεγχο, διαθέτει σύμφωνα με το νέο νόμο μόλις πέντε μέρες για να απολογηθεί ή να καταθέσει ένσταση κατά του λουκέτου (έναντι 20 ημερών που προβλέπεται στη συνήθη διαδικασία).

Να θυμίσουμε πως ο νέος νόμος για τη φοροδιαφυγή προβλέπει πως η μη απόδοση νόμιμου παραστατικού μπορεί να επιφέρει σφράγισμα της επιχείρησης που μπορεί να φτάσει και τον ένα μήνα, γεγονός που εν μέσω της τουριστικής σεζόν αποτελεί τεράστια οικονομική πληγή για τα καταστήματα.

Τουλάχιστον 30.000 έλεγχοι έχουν προβλεφθεί να γίνουν μέχρι το τέλος της σεζόν από περίπου 2.100 ελεγκτές σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων Γιώργο Πιτσιλή. Ο γγ του υπουργείου τονίζει πως ήταν δύσκολο σε ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα σε καταστήματα του τομέα τους (της περιοχής τους) λόγω σχέσεων γνωριμίας που διατηρούν, καθώς πίνουν τον καφέ τους εκεί. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιούν ελέγχους σε άλλες πόλεις.

Κινητικότητα των αρμοδίων φορέων σε όλο το νησί

Άλλωστε, πέραν από το μέτωπο των αποδείξεων και της φοροδιαφυγής, όπου μετά την ψήφιση του νέου νόμου για λουκέτα άνδρες της ΓΓΔΕ σαρώνουν όλη τη χώρα για παραβάτες, άνθρωποι της ΕΛ.ΑΣ. στέλνουν «ραβασάκια» και σε ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν εντοπιστεί να διαθέτουν στις επιχειρήσεις τους μη συμβατά αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών με κάρτες. Ήδη, σύμφωνα με τα τοπικά κρητικά sites, αρκετοί επιχειρηματίες έχουν λάβει σημείωμα από τα οικεία αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να παραδώσουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα.

Σε όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς. Εντύπωση πάντως προκαλεί η ταχύτητα με την οποία ενήργησαν οι κρατικές Υπηρεσίες στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενεργοποιώντας όλους τους μηχανισμούς που έχει η πολιτεία στη διάθεσή της.

 

Κέρδος

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *