Με χαρά 261 αφίξεις χθες, λαθρο-πρόσφυγες ανησυχία στην Κρήτη

1 month ago
811 Views
20s5metan-thumb-large

Αυξητικές τάσεις εκδηλώνονται στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, καθώς χθες αποβιβάστηκαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 261 άτομα. Οι 139 έφθασαν στη Λέσβο, οι 61 στη Χίο, οι 18 στη Σάμο, οι 15 στη Λέρο και οι 28 στην Κάρπαθο. Στις πρώτες 19 μέρες του Αυγούστου έχουν αποβιβαστεί στα νησιά σχεδόν 2.000 άτομα (1.979). Το αποτέλεσμα είναι οι εγκλωβισμένοι στα νησιά πρόσφυγες να έχουν φθάσει τους 11.088, σε σύνολο 58.123 που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, αντιδράσεις αναπτύσσονται από δημοτικές αρχές της Κρήτης στο κυβερνητικό σχέδιο να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, συνολικής δυναμικότητας 2.000 θέσεων. Χθες συνεδρίασε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης, με την παρουσία του περιφερειάρχη, βουλευτών, εκπροσώπων φορέων και πολιτικών κομμάτων και αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Μουζάλα. Η απόφαση αυτή εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις στις κυβερνητικές επιλογές, όπως καταγράφηκε και σε πολλές τοποθετήσεις. Αρχικά, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης είπε πως «δυστυχώς, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός δεν υπάρχει. Είπαμε ότι η Κρήτη πρέπει να αναλάβει το βάρος των ευθυνών που τις αναλογούν, αλλά με προϋποθέσεις». Ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Κουκιαδάκης, τόνισε ότι πρέπει η Κρήτη να συμβάλει με σωστό τρόπο: «Η συμφωνία είναι βολική για την Ευρώπη, όχι για την Ελλάδα. Αν έρθουν πρόσφυγες σε μικρές κλειστές ανθρώπινες συνθήκες, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Αν έρθουν καραβιές να τους ξεφορτώνουν, τότε ο τουρισμός θα τιναχθεί στον αέρα».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Μαρινάκης, εξέφρασε έντονη επιφυλακτικότητα σχετικά με τη δημιουργία των δομών φιλοξενίας. «Η γύρω περιοχή είναι ασταθής. Ακουσα ωραίες τοποθετήσεις, αλλά θέλω, κ. περιφερειάρχη, να ζητήσετε από το κράτος συγκεκριμένο σχέδιο. Το νησί μας είναι μεγάλο και φιλόξενο, ενοχλούμαστε όμως όταν δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι απόψεις μας. Οχι, σε καμιά περίπτωση μεγάλοι χώροι φιλοξενίας». Ο κ. Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Οτι μας αφορά όλους αυτό, είναι δεδομένο. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι είμαστε φιλόξενοι. Θα πρέπει να πάμε σε διαδικασία ενσωμάτωσης». Εθεσε όμως το πρόβλημα πως δεν υπάρχει σαφές κυβερνητικό σχέδιο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Μαστοράκης, υποστήριξε ότι η υποδοχή 2.000 προσφύγων δεν λύνει το πρόβλημα. Ούτε διασφαλίζει την Κρήτη από άλλες εισροές.

Ο δήμαρχος Σητείας, κ. Πατεράκης, τόνισε πως «φοβάμαι ότι πάλι θα είμαστε μόνοι μας και αν δεν ξεπεράσω τον φόβο αυτό, και εγώ και η τοπική κοινωνία θα είμαστε αρνητικοί». Ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Καλαντζάκης, τόνισε πως «για όσους πρόσφυγες και μετανάστες διαχειριστήκαμε, πέρα από την Περιφέρεια δεν βοήθησε κανείς. Ακόμη χρωστάμε λεφτά για τις τρεις ημέρες που φιλοξενήσαμε 700 μετανάστες. Αν δεν έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν θα δεχθούμε. Ορθά κοφτά, η Ιεράπετρα δεν θα δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα μετανάστη».
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, επίσης, βουλευτές και ευρωβουλευτές του νησιού.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *