Απαγορεύτηκαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στο Τατζικιστάν!

2 months ago
311 Views
tajikistan_b2

Απαγορεύονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα δώρα και ο …Άγιος Βασίλης

Απαγορεύονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα δώρα, ο Άγιος Βασίλης και γενικά τα… Χριστούγεννα στο Τατζικιστάν. Οι αρχές της μουσουλμανικής χώρας εξέδωσαν διάταγμα με το οποίο επιβάλλουν μια σειρά απαγορεύσεων των εορτών των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται “η χρήση πυροτεχνημάτων, τα εορταστικά γεύματα, τα δώρα και οι έρανοι” σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σχολεία και πανεπιστήμια απαγορεύεται επίσης να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, “φυσικά ή τεχνητά”.

Πρόκειται για τις αυστηρότερες απαγορεύσεις που έχει επιβάλει ποτέ αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία. Από το 2013 απαγορεύεται η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν, ενώ εκτός νόμου έχει τεθεί και ο… Άγιος Βασίλης αφού δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται σε καμία εορταστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τοποθετούνται κάθε χρόνο στις πλατείες των μεγάλων πόλεων τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, θα τοποθετηθεί ένα έλατο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά αλλά θα το απομακρύνουν αμέσως μετά, στις αρχές Ιανουαρίου.

Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2011 ένας άνδρας που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη δέχτηκε την επίθεση τριών αγνώστων, που τον μαχαίρωσαν και τον σκότωσαν, κοντά στο σπίτι του στη Ντουσαμπέ. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν θρησκευτικά, όμως η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Την παραμονή του φόνου ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους μουσουλμάνους να μην τηρήσουν την χριστιανική παράδοση για τον εορτασμό του νέου έτους.

Το 2007 το Τατζικιστάν υιοθέτησε επίσης έναν νόμο που απαγορεύει τον δημόσιο εορτασμό των γενεθλίων ενώ περιορίζει και τον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες.

Στείλε μήνυμα
1
Πληκτρολογήστε το μήνυμά σας ..

Start