ΕΚΤΑΚΤΟ: Χρεοκοπεί η Ελλάδα σε 4 εβδομάδες ..

3 months ago
2543 Views
euro2

`Χρεοκοπία της Ελλάδας σε τέσσερις εβδομάδες! Η ελληνική κρίση επιστρέφει` λένε τα γερμανικά ΜΜΕ
Η εμπλοκή στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και το γερμανικό νομοσχέδιο για περιορισμό των κοινωνικών παροχών για ευρωπαίους πολίτες στη Γερμανία είναι τα δύο “καυτά” θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης, επαναφέρει στις σελίδες του γερμανικού Τύπου αρκετά… δυσοίωνα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Το φάντασμα της χρεοκοπίας και πάλι πάνω από την Αθήνα
«Η χρεοκοπία απειλεί (σ.σ. να επέλθει) σε τέσσερις εβδομάδες: η ελληνική κρίση επιστρέφει» αναφέρει στον τίτλο του ρεπορτάζ της Westdeutsche Allgemeine Zeitung, θέτοντας το ερώτημα αν «πρέπει τώρα να επέμβει και πάλι η ΕΕ».
Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, «ειδικοί προειδοποιούν εδώ και αρκετό διάστημα με κεκαλυμμένο τρόπο ότι η ελληνική κρίση επιστρέφει. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για ένα νέο πακέτο λιτότητας βρίσκονται σε σημείο μηδέν».

«Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαβουλεύσεις, ενδέχεται να εξαντληθούν τα χρήματα της Αθήνας ήδη σε δύο εβδομάδες. Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: πρέπει η ΕΕ να εμβάσει στην Αθήνα σύντομα πρόσθετα κεφάλαια ώστε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη δύσκολη θέση;» σχολιάζει ακόμη το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, λύση στο προσωρινό αδιέξοδο θα επιχειρήσει να δώσει το έκτακτο Eurogroup στις 9 Μαΐου, όπως μεταδίδουν πολλές γερμανικές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνεται ότι το σημείο τριβής στην τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι το «προληπτικό πακέτο» μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ.

Όπως σημειώνεται «αυτή η πρόσθετη απόφαση φαίνεται να είναι κάτι σαν γέφυρα μέσω της οποίας θα μπορούσε να εμπλακεί με δικά του κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ, όπως επιθυμεί κατά πρώτο λόγο η γερμανική κυβέρνηση».

Λιγότερες παροχές για ευρωπαίους μετανάστες στη Γερμανία
Το θέμα που έχει περίοπτη θέση πάντως στα πρωτοσέλιδα, τα ρεπορτάζ και τα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων σήμερα είναι το νομοσχέδιο της γερμανίδας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες, το οποίο προβλέπει περιορισμό της πρόσβασης σε κοινωνικά επιδόματα στη Γερμανία για πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ.

Η πλειονότητα των σχολιαστών αντιμετωπίζει θετικά ή -τουλάχιστον- με κατανόηση τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της γερμανίδας υπουργού. Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, «τα προβλήματα φτώχειας της Ευρώπης δεν θα λυθούν με τους φτωχούς να τρέχουν πίσω από κοινωνικές παροχές. Γι’ αυτό είναι σωστό που η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες καθιστά τώρα σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική βοήθεια για νέους μετανάστες χωρίς να έχουν προηγουμένως εργαστεί».

Κριτική ασκεί από την πλευρά της η Tageszeitung, αφού σημειώνει πως «το πώς συνάδει ο σχεδιαζόμενος νόμος με το ιδεώδες της ευρωπαϊκής ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων είναι αμφίβολο. Γι’ αυτό θα κληθούν πιθανόν εν τέλει να αποφασίσουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και το αν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη για αυτήν την αυστηροποίηση είναι επίσης ασαφές. (…) Σαφές είναι μόνο ότι η επίφοβη μαζική έφοδος στα κοινωνικά ταμεία δεν συνέβη».*
Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο αφορά μεν μόνο μια μικρή ομάδα πολιτών της ΕΕ που θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στις γερμανικές κοινωνικές παροχές. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, «το νομοσχέδιο αφαιρεί τον αέρα από τα πανιά μιας ευρείας και αναμφίβολα δικαιολογημένης αντίληψης, σύμφωνα με την οποία συχνά κίνητρο της μετανάστευσης δεν είναι η ετοιμότητα για προσφορά (σ.σ. εργασίας) αλλά οι κρατικές παροχές».

Πηγή: dw.com

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title