ΕΛΛΑΔΑ: Έγγραφο ντοκουμέντο – Στα Νησιά Κέιμαν «έκρυψε» τα Λεφτά το ζεύγος Παπαντωνίου

Nov 3, 2015
1150 Views
cf83cf84ceb1-cebdceb7cf83ceb9ceac-cebaceadceb9cebcceb1cebd-ceadcebacf81cf85cf88ceb5-cf84ceb1-cebbceb5cf86cf84ceac-cf84cebf-ceb6ceb5cf8d
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ…
Σύμβαση με offshore εταιρεία που είχε έδρα τον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κέιμαν είχε υπογράψει η Σταυρούλα Κουράκου για την

αξιοποίηση του 1,3 εκ.ευρώ, που αποκαλύφθηκε μέσω της Λίστας Λαγκάρντ.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, αφού έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό, προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία HSBC Ltd θυγατρική της ομώνυμης τράπεζας, για τη δημιουργία του trust, που ανέλαβε την διαχείριση του ποσού.
Η σύμβαση, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, καταρτίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2008 με συμβαλλόμενους την κα Κουράκου και την «HSBC International Trustee Limited of Strathvale House 2nd Floor, North Church Street, George Town, Grand Cayman, Cayman Islands». Το trust ονομάστηκε «Sar» και το αρχικό του κεφάλαιο ήταν μόλις 10 δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ορίστηκε να είναι ανακλητό, που σημαίνει ότι ο ιδρυτής του –εν προκειμένω η κα Κουράκου –μπορούσε να πάρει πίσω τα χρήματα του καταπιστεύματος, όποτε το επιθυμούσε.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ
Το έγγραφο που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας, είναι σφραγισμένο με τη λέξη cancelled (σσ ακυρωμένο), όπως συνηθίζεται για τα στοιχεία των λογαριασμών που έχουν κλείσει και βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη δίκη των Παπαντωνίου, Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2009.
Η υπεράσπιση επέμεινε πάντως ότι η κα Κουράκου δεν ήταν υποχρεωμένη να δηλώσει το trust στο πόθεν έσχες, καθώς δεν είχε η ίδια την κυριότητα αλλά ωφελούμενοι ήταν οι γιοι της από τον γάμο της με τον Θόδωρο Ουσταμπασίδη. Σε άλλο έγγραφο του ΣΔΟΕ πάντως ξεκαθαρίζεται πως η κα Κουράκου ήταν η μοναδική πραγματική δικαιούχος των χρημάτων.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ1
Ο συνηγορος υπεράσπισης Βασίλης Δημακόπουλος ζήτησε να αναγνωριστεί στην κα Κουράκου συγγνωστή νομική πλάνη, επειδή, όπως είπε, είναι απόφοιτός λυκείου με περιορισμένες γνώσεις, ωστόσο ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιο.
Εκτενής αναφορά έγινε από την δικηγόρο του δημοσίου, Σταυρούλα Ραφτοπούλου και για τον ρόλο του πρώην στενού συνεργάτη του Γ.Παπαντωνίου, Γιώργου Κανδαλέπα, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε το άνοιγμα των δικών του λογαριασμών στην Ελβετία
Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση του για το ζεύγος Παπαντωνίου στις 17 Νοεμβρίου.
ΝΗΣΙΑ ΚΕΙΜΑΝ1
Τα Νησιά Κέιμαν ή οι Κέιμαν Νήσοι (Αγγλικά: Cayman Islands) είναι Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος και βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών νήσων συνολικής έκτασης 262 τ.χλμ. και πληθυσμού 55.691 κατοίκων. Πρωτεύουσα των νησιών είναι η Τζώρτζταουν και επίσημη γλώσσα η αγγλική.
ΝΗΣΙΑ ΚΕΙΜΑΝ2

 

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title