ΕΝΦΙΑ: Στο taxis τα νέα εκκαθαριστικά

4 weeks ago
37 Views
gre1443844_20724674-thumb-large

Στο Taxis Net έχουν αναρτηθεί από το πρωί της Τετάρτης τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να βρουν το εκκαθαριστικό τους θα πρέπει να μπει στο site του taxis. Τα εκκαθαριστικά αναρτώνται από νωρίς το πρωί και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως το βράδυ της Τετάρτης, όταν και στο site θα υπάρχουν περίπου 6 εκατ. εκκαθαριστικά.

Τα εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με το περυσινό έτος εκτός και αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει πωλήσει κάποιο ακίνητο ή έχει αγοράσει. Οσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%). Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και οι επόμενες τέσσερις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Σημειώνεται ότι ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνους-πολύτεκνους και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο η πληρωμή του φόρου γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Comments

Comments are closed.