Επιμένει ο Γ. Παπανδρέου: Το «λεφτά υπάρχουν» το λέω και σήμερα – Είχαμε άγνοια για την κατάσταση της οικονομίας

2 months ago
550 Views
papandreou
Εμμένει στη θέση του ότι «λεφτά υπάρχουν» ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) Γιώργος Παπανδρέου.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το “λεφτά υπάρχουν” το λέω και σήμερα, διότι δεν λέω μόνο “λεφτά υπάρχουν”», προσθέτοντας ότι «οι πόροι, όσοι είναι που υπάρχουν, πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που πρέπει να συνεχιστεί, να μην σταματήσει, να επεκταθεί παντού στα νοσοκομεία και αλλού. Έφερε στο ελληνικό Δημόσιο -και δεν είχε κόστος για να το κάνουμε καθόλου, με ένα λογισμικό το κάναμε στο υπουργείο Εργασίας- 2,5 δισ. τον χρόνο. Δηλαδή κόψαμε κατά 2,5 δισ. το κόστος των φαρμάκων. Πόσος είναι ο ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο; Είναι κάτι παραπάνω σήμερα από τα 2,5 δισ. δηλαδή ένας ολόκληρος ΕΝΦΙΑ κερδήθηκε. Αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός».
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αν συνεχίζαμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πράγματι τα λεφτά θα πήγαιναν εκεί που έπρεπε. Εκεί είναι το “λεφτά υπάρχουν”. Και υπάρχουν βεβαίως πάρα πολλά άλλα παραδείγματα με τη Διαύγεια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λόγω Διαύγειας μείωσε το κόστος καθαρισμού από 2 εκατ. το χρόνο στις 600 χιλιάδες κ.ο.κ. Άρα, λοιπόν, τα λεφτά υπάρχουν αν φτιάξουμε ένα σωστό λειτουργικό κράτος. Αυτά έλεγα προεκλογικά. Είμαι ακόμα πιο πεπεισμένος και σήμερα».
Όσον αφορά δε σε ερώτηση περί της ετοιμότητας της κυβέρνησής του το 2009, σημείωσε ότι «σε ότι αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας, ήμασταν προ εκπλήξεων όταν αναλάβαμε και το τονίζω αυτό. Ευθύνη έχει η κυβέρνηση να ενημερώσει το κοινοβούλιο και την αντιπολίτευση για τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και δεν το έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή. Είχαμε άγνοια. Δεν το έκανε βεβαίως ούτε η Ε.Ε, ούτε το ΔΝΤ. Και αυτοί έχουν τεράστιες ευθύνες που φτάσαμε στο σημείο όπου φτάσαμε. Δηλαδή αντί του 3% έλλειμμα στο 15,6% το οποίο τελικά φορτώθηκε ο ελληνικός λαός. Αν είχαν προειδοποιήσει δημόσια, όχι σε μυστικές συναντήσεις, ο κ. Μπαρόζο ή όποιος από το ΔΝΤ είχε την ευθύνη, την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση το 2008, που μας αποκάλυψε ο κ. Προβόπουλος πρόσφατα ότι τα ήξερε, αν είχαν αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία, θα είχαν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα και να μην φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές».
Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *