Μυστήριο με τις επιστολές μεταξύ κυβέρνησης – Ε.Ε. για τις άδειες καναλιών

3 weeks ago
287 Views
ieitnxokwo5363fb1f00738

Μυστήριο καλύπτει το πόσες ακριβώς και με ποιό περιεχόμενο επιστολές αντήλλαξε η ελληνική κυβέρνηση με υπηρεσίες της ΕΕ, αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των καναλιών, μέσω του νομοσχεδίου το οποίου συζητείται στη Βουλή.

Στο αίτημα της αντιπολίτευσης να καταθέσει το σύνολο της αλληλογραφίας αυτής, η κυβέρνηση από χθες αλλάζει θέσεις και απαντήσεις, διαμορφώνοντας ένα θολό τοπίο επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Η αρχή έγινε χθες Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, με τον κ. Α. Λοβέρδο (Δημοκρατική Συμπαράταξη) να θέτει το ζήτημα και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά να δεσμεύεται ότι άμεσα η κυβέρνηση θα κοινοποιούσε το σύνολο της επίμαχης αλληλογραφίας. Ο διάλογος είχε ως εξής:

Α.Λ.: «Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε, εάν υπάρχει αλληλογραφία σας ή του κυρίου Σπρίτζη με την Ε.Ε. και εάν είστε σε θέση να μας καταθέσετε την αλληλογραφία αυτή»;

Ν.Π.: «Αλληλογραφία υπάρχει και θα κατατεθεί και θα την φέρουν στην αυριανή συνεδρίαση».

ΑΛ: «Εγώ θα παρακαλούσα, επειδή είχα μία ενημέρωση και δεν ήμουν βέβαιος, εάν θα μπορούσαμε να την έχουμε πριν τους φορείς»;

ΝΠ: «Βεβαίως καμία αντίρρηση».

ΑΛ: «Μιλάτε και για τον κύριο Σπρίτζη»;

ΝΠ: «Εντάξει, θα συνεννοηθούμε. Οι επιστολές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ  ημών και υπηρεσιών της Ε.Ε. θα κατατεθούν σήμερα, πριν την αυριανή συζήτηση».

Σήμερα, όμως, ΝΔ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων με την έναρξη της νέας συνεδρίασης δήλωσαν διαμαρτυρόμενοι ότι δεν έχουν λάβει αντίγραφα των επιστολών. Ο κυβέρνηση διά των κ. Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη, έδωσε διαφορετικές εκδοχές. Οι σημερινοί διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί, όπως ακολούθησαν σχετικό αίτημα, αυτή τη φορά των κ. Γ. Αμυρά (Ποτάμι) και Θ. Παπαθεοδώρου (Δημ. Συμπαράταξη).

Περίπτωση πρώτη

Χρ.Σπίρτζης: «Επειδή άκουσα ότι κρύβουμε επιστολές, κάτι που δεν είναι ακριβές, θα ήθελα να σας πω ότι όποιος φορέας ή πρόσωπο κάνει μια αναφορά στα ευρωπαϊκά όργανα, τα ευρωπαϊκά όργανα είναι υποχρεωμένα να ρωτήσουν δια της υπηρεσιακής οδού για αυτή την καταγγελία. Αυτό έγινε και τώρα».

Θ. Παπαθεοδώρου: «Κύριε Υπουργέ, δεν πρόκειται γι’ αυτό, αλλά για την αλληλογραφία επί του σχεδίου νόμου».

ΧΣ: «Πρόκειται για αυτό ακριβώς που σας λέω».

ΘΠ: «Άρα, δεν υπάρχει άλλη επιστολή»;

ΧΣ: «Εάν θέλετε και τη συνημμένη καταγγελία, σήμερα που είναι και οι φορείς εδώ, μπορείτε να ρωτήσετε την Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Καναλιών που έκαναν την καταγγελία και να σας την ενεχειριάσουν. Το υπόλοιπο είναι μια εσωτερική διαδικασία μεταξύ της Κομισιόν και του Υπουργείου Οικονομικών».

Ελ.Αυγενάκης: «Κύριε Υπουργέ, δεν (είναι) αυτό που περιγράφετε».

ΧΣ: «Η Κομισιόν κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει να την κάνει, έγινε μια καταγγελία στην Κομισιόν και ρωτάει την ελληνική κυβέρνηση για την καταγγελία που έγινε».

Ε.Α.: «Τι απαντήσατε εσείς»;

ΧΣ: «Δεν έχουμε απαντήσει ακόμη. Συνεννοηθήκαμε με την Κομισιόν και θα απαντήσουμε αργότερα, αλλά δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας».

ΕΑ: «Και για την Ε.Ε.Τ.Τ.»;

ΧΣ: «Για να δώσει το ελληνικό δημόσιο τη συνημμένη καταγγελία πρέπει να πάρει άδεια από την Digicom. Σας δώσαμε την επιστολή, αλλά δεν μπορούμε να σας δώσουμε την καταγγελία χωρίς άδεια από την Digicom».

ΕΑ: «Ψεύδεστε. Αποκρύπτετε στοιχεία από την επιτροπή και από τους Βουλευτές, ακόμα και από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

ΧΣ: «Μπορείτε να την ζητήσετε από την Ένωση Ιδιοκτητών που είναι μαζί μας».

Περίπτωση δεύτερη

Ελ.Αυγενάκης: «Να δεσμευτεί το Προεδρείο, καθότι με διαβεβαιώνει ο κ. Παππάς, ότι έχουν κατατεθεί για φωτοτύπηση ή για ενημέρωσή μας κάποια στοιχεία, τα οποία δεν ξέρουμε».

Ν.Παππάς: «Το έχετε λάβει χθες το βράδυ».

ΕΑ: «Κύριε Παππά, δεν έχει φτάσει τίποτα».

ΝΠ: «Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω το εξής. Χθες ζητήθηκε να κατατεθεί μια επιστολή, είναι στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, από τις 9:00 το βράδυ. Άρα, είναι ανακριβές να λέμε, ότι δεν σας έχει διανεμηθεί».

Γ.Αμυράς: «Κύριε Υπουργέ, για ποιες από τις δύο»;

ΝΠ: «Δεν θα μπω τώρα επί της ουσίας, αλλά θα σας πω περί τίνος πρόκειται. Είναι το παράπονο κάποιου ιδιώτη προς τις υπηρεσίες της Ε.Ε.Τ.Τ., οι όποιες υπηρεσίες ρωτούν την Ελληνική Κυβέρνηση, ποια είναι η γνώμη της για αυτά. Η συγκεκριμένη επιστολή αφορά «το εάν και κατά πόσον δύναται η ΕΡΤ, να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς σήματος σε τρίτους». Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο. Θα λάβετε όλοι την σχετική αλληλογραφία και οποιοιδήποτε έγγραφο, μας επιτρέπεται αυτή τη στιγμή άνευ αδείας της Επιτροπής να καταθέσουμε, εάν χρειαστεί θα ζητηθεί και άδεια για να κατατεθεί, καμιά απολύτως αντίρρηση».

Περίπτωση τρίτη

Χρ.Σπίρτζης: «Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να τα δώσουμε στα μέλη της Επιτροπής του Κοινοβουλίου. Δεν μπορώ να διαβαθμίσω από μόνος μου ένα έγγραφο που στέλνει άλλος και έχει διαβαθμίσει άλλος, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι και ευρωπαϊκό όργανο. Αυτό είναι κατανοητό. Σε ό,τι αφορά τις επιστολές που μας έχουν στείλει αναφέρει ρητά αυτά που αναφέρατε και εσείς και προφανώς η Επιτροπή, εδώ, δεν είναι δημόσια διαβούλευση αλλά μεταδίδεται δημόσια και ζωντανά σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, σε αυτό που μπορώ να δεσμευτώ, είναι να ζητήσω την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων και να το έχετε στη διάθεσή σας τα μέλη των Επιτροπών».

Θ.Παπαθεοδώρου: «Απλά θα παρακαλούσαμε, κύριε Υπουργέ, αυτό να γίνει μέχρι το Σάββατο για να μπορούμε να έχουμε αυτό το εργαλείο».

Χρ.Σπίρτζης: «Θα προσπαθήσω να γίνει μέχρι το Σάββατο αλλά δεν είναι στο δικό μου χέρι».

Comments

Comments are closed.