Νέα επίθεση Αμβρόσιου προς Φίλη: «Είστε ευτελής. Σας κάναμε με τα κρεμμυδάκια!»

4 days ago
935 Views

Εκφράσεις τύπου «Ηχηρό χαστούκι στον Υπουργό της α-Παιδείας», «Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό» του Μητροπολίτη δυναμιτίζουν το κλίμα – Η διαμάχη έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με νέα επεισόδια και χαρακτηρισμούς που καταλήγουν σε… σήριαλimagehandler

Συνέχεια στην κόντρα για την Παιδεία και προσωπικά με τον υπουργό Νίκο Φίλη έρχεται να δώσει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος με δύο νέες αναρτήσεις του στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Όπως αποδεικνύεται, η διαμάχη έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με νέα επεισόδια και χαρακτηρισμούς που καταλήγουν σε… σήριαλ.

«Κύριε Φίλη, δεχθήτε, παρακαλώ, τα συλλυπητηριά μου! Οι Καλαβρυτινοί «σας έκαμαν με τα κρεμμυδάκια»! Περαστικά σας!», γράφει στο τέλος της πρώτης χθεσινής ανάρτησής του ο Μητροπολίτης, ρίχνοντας ευθείες βολές προς το πρόσωπό του, θέλοντας να αποδομήσει όλα όσα είπε χθες στη Βουλή ο Νίκος Φίλης κατά την ομιλία του.

Φορείς των Καλαβρύτων, με ένα κείμενο προς τον υπουργό Παιδείας, διαμαρτυρήθηκαν για τις δηλώσεις του, σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

«Ηχηρό χαστούκι στον Υπουργό της α-Παιδείας κ. Φίλη έδωσαν και οι Καλαβρυτινοί διά των εκπροσώπων των Πολιτιστικών κλπ. Συλλόγων τους, καθώς επίσης και ο τοπικός Τύπος», γράφει χαρακτηριστικά ο Αμβρόσιος και συνεχίζει:

«Με απλά λόγια τον εκόλλησαν στον τοίχο για τις ανιστόρητες θέσεις του όσον αφορά το ρόλο της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Κατοχής. Έπειτα από το διάβημα αυτό των Καλαβρυτινών, αν είχε φιλότιμο ο ταλαίπωρος αυτός άνθρωπος, θα πήγαινε να κρυφθή κάπου και να εξαφανισθή πλέον από προσώπου της γης!».

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του Αμβρόσιου

Ηχηρό χαστούκι στον Υπουργό της α-Παιδείας κ. Φίλη έδωσαν και οι Καλαβρυτινοί διά των εκπροσώπων των Πολιτιστικών κλπ. Συλλόγων τους, καθώς επίσης και ο τοπικός Τύπος. Με απλά λόγια τον εκόλλησαν στον τοίχο για τις ανιστόρητες θέσεις του όσον αφορά το ρόλο της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Κατοχής. Έπειτα από το διάβημα αυτό των Καλαβρυτινών, αν είχε φιλότιμο ο ταλαίπωρος αυτός άνθρωπος, θα πήγαινε να κρυφθή κάπου και να εξαφανισθή πλέον από προσώπου της γης! Από τη θέση αυτή και ευχαριστούμε και συγχαίρουμε από βάθους ψυχής, όλους αυτούς τους διακεκριμένους Καλαβρυτινούς, οι οποίοι προέβησαν εις το διάβημα αυτό.
______Κύριε Φίλη, δεχθήτε, παρακαλώ, τα συλλυπητηριά μου! Οι Καλαβρυτινοί «σας έκαμαν με τα κρεμμυδάκια»! Περαστικά σας!

Αίγιον, 27 Σεπτεμβρίου 2016
+ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Και δεν σταματά εδώ ο Μητροπολίτης… Με σημερινό κείμενο απαντά στον υπουργό Παιδείας με πιο καυστικό λόγο.

«Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό»

Ο Μητροπολίτης λέει ότι ο υπουργός έχει ελλειπή παιδεία και μόρφωση και δίνει εξηγήσεις για το «όλοι οι χοντροί είναι βλάκες» σημειώνοντας ότι η φράση που χρησιμοποίησε σημαίνει: «Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό» ή εναλλακτικά: «Το παχύ στομάχι δεν παράγει δημιουργική σκέψη» και πιο ευπρεπισμένο: «Η παχιά κοιλία δεν δημιουργεί λογική σκέψη»…

Διαβάστε τι έγραψε στο ιστολόγιό του ο κ. Αμβρόσιος

Αγαπητέ μοι κ. Υπουργέ,

Θερμότατα Σας ευχαριστώ, διότι χθές το βράδυ 28 Σεπτεμβρίου ε.έ., κατά την ομιλίαν Σας στη Βουλή των Ελλήνων, ασχοληθήκατε πολύ μαζί μου! Μεγάλη η τιμή στο ταπεινό πρόσωπό μου! Πρέπει, λοιπόν, να Σας απαντήσω.

Εκ προοιμίου Σας διευκρινίζω, ότι οσάκις κάποιος Μητροπολίτης ομιλεί ή γράφει, ΟΜΙΛΕΙ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, οι οποίοι αποτελούν τό «Ποίμνιό» του, το «Χριστεπώνυμο Πλήρωμα» της Εκκλησίας στην περιοχη της δικαιοδοσίας του.

Απόδειξις; Το ομόφωνο Ψήφισμα του συνόλου των Πολιτιστικών Συλλόγων των Καλαβρύτων, δια του οποίου, απαντώντες στα ανιστόρητα λόγια

Σας περί της Κατοχής και των θυσιών του ιερού Κληρου, Σας έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι.

Κτυπήσαμε, λοιπόν, τις καμπάνες του Αιγίου, προσκαλώντας τους πιστούς μας να μας συμπαρασταθούν, προσυπογράφοντας τις ενέργειές μας!

Και ανταποκρίθησαν πλήρως!

Στην ομιλία Σας διαβάζω τα εξής:

α) Ο κ. Φίλης στην δευτερολογία του…είπε ότι «ο Αμβρόσιος κυκλοφόρησε φυλλάδιο στην Επαρχία του με φωτογραφία μου. Με αποκαλεί φίδι και έχει ένα γνωμικό – δεν ξέρω που το βρήκε- ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο προσβλητική επίθεση».

Σας απαντώ:

Σας ευχαριστώ και συγχρόνως Σας συγχαίρω, διότι χωρίς καμμιά πίεση ομολογείτε, ότι έχετε ελλειπή παιδεία και μόρφωση. Το γνωμικό, το οποίον επικαλέσθηκα, είναι πασίγνωστο! «Παχεία γαστήρ, λεπτόν ου τίκτει νόα» έγραψα.

1. Τίνος είναι;

Του αρχαίου Σοφού Κλαύδιου του Γαληνού. Ήταν ο δεύτερος μεγάλος και σπουδαιότερος Έλληνας ιατρός της Αρχαιότητος μετά τον Ιπποκράτη. Έδρασε κατά τόν 2ο μ.Χ. αιώνα.

2. Τί σημαίνει;

Στη Νεοελληνική: Η παχιά κοιλιά δεν γεννά έξυπνο μυαλό.

Εναλλακτικά: Το παχύ στομάχι δεν παράγει δημιουργική σκέψη.

Και πιο ευπρεπισμένο: Η παχιά κοιλία δεν δημιουργεί λογική σκέψη.

(Πηγή: Ηλεκτρονικό λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής: http://www.stipsi.gr/dictionary/taf-omega/taf.htm)

3. Σχόλια

Αγνοείτε στοιχειώδη πράγματα από την σοφία των αρχαίων Ελλήνων!

Δεν γνωρίζετε να διαβάζετε και να ερμηνεύετε το αρχαίο κείμενο! Εδώ δεν γίνεται λόγος για τους παχείς ανθρώπους. Δεν γίνεται λόγος για το παχύ σώμα, αλλά γιά την χοντρή κοιλιά, δηλ. για τους καλοφαγάδες, τους καλοπερασάκηδες κλπ. Ναί, το γνωμικό αυτό δεν αναφέρεται στους υπέρβαρους ανθρώπους, αλλά στις χοντρές κοιλίτσες! Η παχειά κοιλιά, λέγει, δεν γεννάει έξυπνο μυαλό! Άρα η επίθεσή μου ΔΕΝ αφορούσε τη σωματική διάπλαση του ανθρώπου, δηλ. τους υπέρβαρους, όπως ισχυρισθήκατε, αλλά εκείνους που έχουν μεγάλη κοιλίτσα! Επομένως τα λόγια μου αναφέρονταν στο μυαλό Σας καί όχι στο σώμα Σας. Και «ο νοών, νοείτω»! Το γνωμικό «παχεία γαστήρ..» δηλ. έχει σχέση με την εγκράτεια, με την νηστεία κλπ. και αναφέρεται στην πνευματική διάσταση της υπάρξεώς μας.

Για να το αντιληφθείτε, στο τέλος Σας παραθέτω μια σχετική ομιλία του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου ακριβώς με τον ίδιο τίτλο, δηλ. «παχεία γαστήρ λεπτόν ου τίκτει νόον».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Έπειτα από τα παραπάνω τα λόγια που είπατε στη Βουλή αποδεικνύουν, ότι παρανοείτε, παραποιείτε και παρερμηνεύετε τα γεγονότα!

Στη συνέχεια της ομιλίας Σας στη Βουλή διαβάζω και τα εξής:

β) «Ο Αμβρόσιος χτύπησε τις καμπάνες στις Εκκλησίες, ενέργεια που σηματοδοτεί προαναγγελία θανάτου».

Σας απαντώ:

Κτυπήσαμε πένθιμα τις καμπάνες των Ναών μας για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις των πιστών! Επομένως και εδώ κάνετε λάθος! Οι καμπάνες των Εκκλησιών κτυπούν συνήθως πένθιμα για να αναγγείλουν τον επισυμβάντα θάνατο κάποιου σπουδαίου ανθρώπου! Καί βέβαια όχι για να προαναγγείλουν ένα θάνατο!

Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, μη ευτελίζεσθε άλλο! Μη μας απογοητεύετε πιό πολύ! Δεν υπάρχει προαναγγελία θανάτου! Μόνον ο Θεός γνωρίζειπότε θα πεθάνουμε, κανείς άλλος!
Τέλος στην ομιλία Σας είπατε ακόμη και τα εξής:

γ) «….Αλλά μπορεί κάποιος από τους λεβέντες, όπως αποκάλεσε ο Αμβρόσιος αυτούς της Χρυσής Αυγής……»

Σας απαντώ:

Αλήθεια, τι ωραίος που είσθε! Τι γραφικός! Τι …..χαριτωμένος! Ενθυμείσθε τι είπα για την Χρυσή Αυγή! Αλλά λησμονείτε, ότι αμέσως μετά την εκλογική Σας νίκη, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό είπα ακριβώς αυτά τα λόγια: «Γειά σου Λεβέντη Πρωθυπουργέ κ . Τσίπρα»!

Άνθρωπος είμαι, λάθη κάνω! Αλλά δεν διαστρέφω τα γεγονότα, δεν καταγγέλλω και δεν κατηγορώ αβασάνιστα ενώπιον της Βουλής πρόσωπα, τα οποία ασκούν κάποιο δημόσιο λειτούργημα! Ή και έναν Ιεράρχη, ο οποίος επί σαράντα τόσα χρόνια αναλίσκεται για το γενικό καλό! Αν καί

Υπουργός, είσθε, λοιπόν, ένας ευτελής άνθρωπος! Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω!

Εντολή και εξουσιοδοτήσει

του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού

της Επαρχίας μου

Μετά χριστιανικής παρρησίας
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

Σας δίδω την ερμηνεία των λέξεων χωριστά:

Παχεία = παχειά, χοντρή

γαστήρ = κοιλιά, κοιλία, στομάχι

τίκτω= γεννώ, παράγω, δημιουργώ

λεπτόν νόα = ικανό, ευφυή, έξυπνο, ακριβή, εύστροφον (νουν),

νους = μυαλό, σκέψη, λογικό, αντίληψη, προσοχή, κρίση

Πηγή: Ηλεκτρονικό λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής: http://www.stipsi.gr/dictionary/taf-omega/taf.htm

Στην Εκκλησιαστική Φιλολογία η φράση χρησιμοποιείται για να θίξει την κοιλιοδουλία και να διδάξει στους πιστούς την εγκράτεια με την έννοια ότι:

Η πολυφαγία που οδηγεί στην παραφουσκωμένη, παχιά και παραχορτάτη κοιλιά δεν βοηθάει στην ανάταση του χριστιανού, στη νήψη και στην προσευχή όπου ο λεπτός νους (το μάτι της ψυχής) πρέπει να κατέβει στην καρδιά για να αποδώσει καρπούς η προσευχή. Την χρησιμοποιούν συχνά οι Πατέρες για να μας πουν πως όταν έχουμε παραφάει δεν μπορούμε να έχουμε τους καρπούς της καρδιακής προσευχής.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *