Νότης Σφακιανάκης στο ΡΙΚ: «Δεν είναι πρόσφυγες, βιάζουν την πατρίδα μας»

May 5, 2016
235 Views
8524983B148C400F996033F91519CA05

Στο εδώλιο το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα για τις δηλώσεις του τραγουδιστή

 «Κατάφωρα ρατσιστικές και μισαλλόδοξες στους μετανάστες» ήταν οι αναφορές του Έλληνα, τραγουδιστή, Νότη Σφακιανάκη, στην τηλεοπτική εκομπή ΤΕΤ – Α – ΤΕΤ που προβλήθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στις 13 Μαρτίου, με παρουσιαστή, τονΤάσο Τρύφωνος, εκτιμά η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Επίσης, η Επιτροπή, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» αποφάσισε, περαιτέρω, ότι η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον κ. Σφακιανάκη να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του «μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους».
Προσθέτει ότι αυτή η «ρητορική μίσους, ήταν αντίθετη όχι μόνο προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και ενάντια στον εναρμονιστικό νόμο περί Καταπολέμησης του Ρατσισμού, που προνοεί φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 10 χιλιάδων για όσους μεταδίδουν ρατσιστικά μηνύματα…».
Το ΡΙΚ, όπως αναφέρει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την προβολή της ρατσιστικής ρητορικής το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της διακίνησής των ιδεών και της προβολής όλων των απόψεων.
Η Επιτροπή σημειώνει, ωστόσο, πως το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι απεριόριστο, αλλά υπόκειται στους περιορισμούς του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων, της τήρησης της νομιμότητας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ανεδαφικές και επικίνδυνες οι θέσεις του ΡΙΚ
Η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αποφάσισε, περαιτέρω, ότι οι θέσεις του ΡΙΚ περί μετάδοσης των πάντων «ώστε να αφήνεται στην κρίση των τηλεθεατών και της κοινωνίας, `μιας κοινωνίας που είναι ικανή να απορρίψει ιδέες και απόψεις τις οποίες δεν ασπάζεται και δεν υιοθετεί` είναι και ανεδαφικές και επικίνδυνες για την κοινωνία».
Αναφέρει, επίσης, ότι «η αντίληψη που εκφράζεται περί της κοινωνίας ως ενός συνόλου ανθρώπων απόλυτα λογικών και ικανών να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό είναι απλοϊκή και εκτός πραγματικότητας και θα πρέπει αυτό να το έχει υπόψη ένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, και δη δημόσιος».
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας υποδεικνύει ότι τα ΜΜΕ, και δη το ΡΙΚ, ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους και αναφέρει ότι «το παράδειγμα της Χιτλερικής προπαγάνδας περί Αρίας φυλής μετέτρεψε τη γερμανική κοινωνία σε μια μηχανή θανάτου εκατομμυρίων».
Θεωρεί, επίσης, ότι το φόρτωμα της ευθύνης στην κοινωνία να δεχθεί ή να απορρίψει ιδέες και απόψεις που δεν συμμερίζεται συνιστά προσπάθεια του ΡΙΚ να απεκδυθεί των δικών του ευθυνών έναντι του συνόλου της κοινωνίας.
Ωστόσο, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, κάνει εύφημη μνεία του γεγονότος ότι ο τηλεπαρουσιαστής «τουλάχιστο προσπάθησε να σταματήσει, πλην ανεπιτυχώς, τη ρατσιστική ρητορική του φιλοξενούμενού του και υπέδειξε ότι οι τηλεπαρουσιαστές οφείλουν σε κάθε περίπτωση να διαχωρίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τη θέση τους από ανάλογες τοποθετήσεις».
Τέλος, σημειώνει ότι ένας συρόμενος υπέρτιτλος που εξέφραζε τη διαφωνία του ΡΙΚ σε όσα είχαν αναφερθεί «δεν ήταν ούτε αρκετός ούτε σοβαρό άλλοθι για την ευκαιρία που δόθηκε να προβληθούν ακραίες απόψεις μίσους».
Οι καταγγελίες προς την Επιτροπή έγιναν με αφορμή αναφορά του παρουσιαστή στο γεγονός ότι η τραγουδίστρια, Δέσποινα Βανδή, αποχώρησε από το σχήμα του Νότη Σφακιανάκη επειδή αυτός είχε κάνει δηλώσεις για τους μετανάστες.
Η κυρία Βανδή, δήλωσε με τη σειρά της, πως ο τραγουδιστής, δεν είχε σεβαστεί το γεγονός πως οι γονείς της ήταν μετανάστες στη Γερμανία, με αποτέλεσμα, ο ερμηνευτής να επιδοθεί«σε μια ακατάσχετη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική που κράτησε τουλάχιστον έξι λεπτά».
Το ΡΙΚ, ανταποκρινόμενο στην παράκληση της Επιτροπής, να παραθέσει τις απόψεις του, ανέφερε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά και εκφράζει την έντονη ένσταση του στις καταγγελίες».
Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title