Ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης σε ημερίδα για το ΕΣΠΑ στο Άργος

7 days ago
284 Views

ScreenHunter_1679 Dec. 19 11.31Το Επιμελητήριο Αργολίδας σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ((Περιφερειακό Τμήμα Νοτιανατολικής Πελοποννήσου) πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Το ΕΣΠΑ ως Χρηματοδοτικό Εργαλείο Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας» την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Επιμελητήριου Αργολίδας.
Κεντρικός Ομιλητής ήταν ο  Αλέξης Χαρίτσης , Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και τον  προλόγισαν ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αργολίδας Φώτης Δαμούλος και ο πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Ν/Α Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Νίκος Τσίτας.

Ο Υφυπουργός αφού αναφέρθηκε στον κακό σχεδιασμό και διαχείριση των κοινοτικών πόρων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, μιλώντας για ένταξη έργων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες και πελατειακές σχέσεις, επεσήμανε πως από τον Ιανουάριο πρώτη προτεραιότητα ήταν η εξυγίανση των προγραμμάτων αυτών ώστε να μην χαθούν πόροι.
Εξήγησε ότι οι υπερδεσμεύσεις για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ήταν πολύ μεγάλες και πως εάν η κατάσταση έμενε όπως την παραλάβαμε θα χρειαζόταν άλλο ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να κλείσει η προηγούμενη προγραμματική περίοδος, όπως είπε χαρακτηριστικά,. Μεριμνήσαμε, πρόσθεσε, ώστε να μην καλυφθεί υπέρμετρα το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, διότι αλλιώς θα μειωνόταν το πεδίο υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού της νέας κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στο πλαίσιο στο οποίο ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ανέλυσε τους μετασχηματισμούς που συντελούνται στο παραγωγικό πεδίο, τις παρεμβάσεις στο επίπεδο της χρηματοδότησης και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται, κάνοντας ειδική αναφορά στην ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, στη βάση μιας νέας προσέγγισης της επιχειρηματικότητας σε ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Στόχος των νέων προγραμμάτων είναι να προωθηθεί η νεοφυής, καινοτόμα, εξωστρεφής επιχειρηματικότητα με έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα για τη στήριξη των αγροτών, αλλά και στον τουρισμό ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία μικρών μονάδων με προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς επίσης και σε προγράμματα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για την καταπολέμησης της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, ο Υφυπουργός στην αξιοποίηση των δομών των δήμων, των περιφερειών και της κεντρικής κυβέρνησης για την ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και στη διαφάνεια και την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση όλων χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις στις διαδικασίες υποβολής των αιτημάτων.
Την ημερίδα παρακολούθησαν  και οι βουλευτές του νομού, Γ.Γκιόλας, Γ. Μανιάτης και Γ. Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Τ. Χειβιδόπουλος , οι δήμαρχοι Άργους-Μυκηνών Δ. Καμπόσος και Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, περιφερειακοί σύμβουλοι,δημοτικοί σύμβουλοι,επιχειρηματίες,οικονομολόγοι.(ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi-Β.Παπαδόπουλος)

Στείλε μήνυμα
1
Close chat
Πληκτρολογήστε το μήνυμά σας ..

Start