ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Οι αγρότες ετοιμάζονται για δυναμικά μπλόκα τον Ιανουάριο

2 months ago
300 Views
farm_girls_07

Απολογισμό αγωνιστικής δράσης για το δίμηνο που πέρασε έκαναν σήμερα οι αγρότες της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, Κτηνοτροφών και νέων αγροτών Λάρισας, οι οποίοι από χθες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου Πλατυκάμπου-Άγιας στο ύψος του κόμβου Πλατυκάμπου.

Παράλληλα σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν προειδοποιούν ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι τον Ιανουάριο, ενώ εμμέσως αλλά σαφώς απευθύνουν προειδοποίηση και προς τους βουλευτές σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν για τα θέματα που τους αφορούν.

Συγκεκριμένα οι αγρότες με την συμμετοχή εκπροσώπων και από την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Φθιώτιδα, πραγματοποίησαν συνέλευση στο συγκεκριμένο σημείο επί του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για περίπου 20 λεπτά, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που προωθούνται για τον κλάδο τους στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου. Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν, σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές για την παραγωγή με χαμηλές τιμές, ανύπαρκτη ρευστότητα και παύση πληρωμών από την πλευρά της πολιτείας, συνθήκες που οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε μεγάλο αδιέξοδο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης οι αγρότες αποχώρησαν με τα τρακτέρ τους, “υποσχόμενοι” να επανέλθουν δριμύτεροι τον Ιανουάριο, μετά από πανελλαδικό συντονισμό και σχετική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνουν σε σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε «η κυβέρνηση αρνείται τον διάλογο, επιμένει στα μέτρα που μας εξοντώνουν και βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.»

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας αφορούν:

-Το κόστος παραγωγής

-Το ασφαλιστικό

-Το φορολογικό

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου 2 δις ευρω. «Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή» επισημαίνουν.

Ενώ παρατηρούν ότι υπάρχουν και μεγάλες αστοχίες στη διανομή των δικαιωμάτων 2015 – 2019, που έχουν σαν αποτέλεσμα λιγότερες πληρωμές για τους παραγωγούς αλλά και αποκλεισμούς. Τονίζουν επίσης, «την πολύ κακή συμπεριφορά του Τραπεζικού Συστήματος, το οποίο παρακράτησε τα χρήματα των αγροτών παρότι είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στους λογαριασμούς.»Ενώ ενα άλλο σοβαρό θέμα που προέκυψε είναι και η άρνηση της ΔΕΗ να αποδεχθεί τον διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος με δόσεις.

Σήμερα εμείς, συνεχίζει το ψήφισμα, οι αγρότες και οι αγρότισσες, οι κτηνοτρόφοι και οι νέοι αγρότες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού Λάρισας, οι Ομοσπονδίες κτηνοτρόφων ,η Ένωση Νέων Αγροτών νομού Λάρισας αποχωρούμε αλλά αποφασίζουμε τον Γενάρη να είμαστε πάλι όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα δυνατό μεγάλο αγώνα με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ψήφισμα εμπεριέχεται έμμεση αλλά σαφής προειδοποίηση και προς τους βουλευτές σχετικά με την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο αγροτικό ζήτημα, το οποίο γίνεται σαφές με σειρά ερωτημάτων που τους απευθύνουν οι αγρότες οι οποίοι επισημαίνουν:

«Έλληνες βουλευτές,

γιατί πρέπει με την ψήφο σας να μας καταδικάσετε στη φτώχεια;

γιατί πρέπει να μη μπορούμε να καλλιεργήσουμε;

γιατί πρέπει να μη μπορούμε να ζήσουμε;

Γιατί πρέπει να χάσουμε τα χωράφια μας, τα σπίτια μας και τα μηχανήματά μας;

Αυτές τις πολιτικές σας επιλογές τις απορρίπτουμε, τις καταδικάζουμε και θα τις πολεμήσουμε.»

Στείλε μήνυμα
1
Πληκτρολογήστε το μήνυμά σας ..

Start