Προκλητική απάντηση από την Αγκυρα στο θέμα της Αγίας Σοφίας

2 months ago
463 Views
D71186D04A931129F62FA43DBE7B5710
Αγκυρα

Με μία ιδιαίτερα αιχμηρή και πρωτοφανή σε ύφος ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζει τους τόνους των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο θέμα της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

Η Άγκυρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να συνδέσει το θέμα αφενός με την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα και αφετέρου με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ καταλήγοντας κατηγορεί την Αθήνα ότι ταυτίζει τον εκσυγχρονισμό με τον για αντιισλαμισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, έχει ως εξής: «Να ακολουθήσει το δρόμο της λογικής στο ύφος και τις ανακοινώσεις της καλούμε την Ελλάδα, που επί σειρά ετών δεν δίνει άδεια για την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και συγχέει τον εκσυγχρονισμό με τον αντιισλαμισμό».

To TRT Diyanet, το κρατικό θρησκευτικό κανάλι, μεταδίδει τις ημέρες του Ραμαζανιού (από 6 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου) την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας. Η εκπομπή θα προβάλλεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) για όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικώνεξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

»Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Αντίσοιχα, τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία του για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα.

Τη θέση του είχε διαχωρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος σχολίαζοντας την απόφαση των τουρκικών Αρχών είχε πεί ότι «το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού». Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο που ενώνει ανθρώπους και «να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους».

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title