Πρόσφυγες «έκοψαν στα δύο» την Εγνατία Οδό

Apr 14, 2016
369 Views
ImageHandler

Κάθισαν στο οδόστρωμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων – Επεισόδια και σήμερα στον φράχτη των Σκοπίων

Απίστευτες καταστάσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά σε οργανωμένο κράτος παραπέμπουν, εκτυλίσσονται στην περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων, όπου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο φιλοξενίας, βρίσκονται παρατημένοι και σε κατάσταση απόγνωσης 382 πρόσφυγες, οι οποίοι στην… πορεία έγιναν… 300, καθώς ορισμένες δεκάδες εξ αυτών… αναχώρησαν από… μόνοι προς άγνωστη κατεύθυνση, δίχως η αστυνομία να γνωρίζει το παραμικρό!

Η οδύσσεια αυτών των ανθρώπων ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης (12/4), όταν… έκαναν το λάθος (όπως αποδείχθηκε) να μπουν σε έξι λεωφορεία, προκειμένου να μεταφερθούν από την Καρβάλη Καβάλας στο κέντρο φιλοξενίας του Κουτσόχερου, στην περιοχή της Λάρισας.

Όταν έφτασαν εκεί, αρνήθηκαν να κατέβουν από τα πούλμαν, καθώς έκριναν ότι οι συνθήκες δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Μάλιστα, προχώρησαν στο συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού Λάρισας-Τρικάλων για λίγα λεπτά, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Τότε αποφασίστηκε η εκ νέου μεταφορά τους στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά, στα Ιωάννινα. Όταν έφτασαν εκεί τους περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη. Πρόσφυγες που διέμεναν ήδη στο κέντρο «φιλοξενίας», συνέστησαν… επιτροπή υποδοχής. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν σοβαρά επεισόδια, με συγκρούσεις και άγριο ξύλο μεταξύ τους.

Ερώτηση: Αστυνομία υπήρχε; Ναι και… όχι! Υπήρχε αστυνομική δύναμη, αλλά η επέμβασή της περιορίστηκε στο… διαχωρισμό τους, ενώ διατάχθηκε η… οπισθοχώρηση των πούλμαν. Προφανώς, η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει… αρμοδιότητα στο κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων, παραδίδοντας τα… κλειδιά στους πρόσφυγες και στην… επιτροπή υποδοχής, η οποία, πάλι προφανώς, αποφασίζει για το ποιοι πρόσφυγες και πόσοι, θα διαμείνουν στην περιοχή.

Από το βράδυ της Τρίτης, οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με τα έξι πούλμαν παραμένουν… χωρίς στέγη. Πέρασαν το βράδυ στο… δρόμο, ενώ κανένας δεν τους έχει ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Ως εκ τούτου, περίπου 80 από αυτούς, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Τί έκαναν; Αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι ελληνικές αρχές, που διαπίστωσαν στο… μέτρημα ότι τους… λείπουν μερικοί, δήλωσαν άγνοια για το που και πήγαν και πότε έφυγαν, λέγοντας μόνο ότι… οι 382, έγιναν… 300!

Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια, καθώς, από τις 19:30 το απόγευμα, πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στην Εγνατία, στο ύψος του κόμβου Κατσικά, έχοντας καθίσει στο οδόστρωμα.

Πρόκειται για περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα στα Σκόπια.

Στο χώρο βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια με οδηγούς φορτηγών, καθώς είναι κλειστοί και οι παράδρομοι.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title