«Τειρεσίας χρεών» για όσους χρωστούν σε Εφορία, Τράπεζες και Ταμεία

3 months ago
1034 Views
xreh-1-696x484

Νέο τοπίο στον τομέα των κόκκινων δανείων αλλά και των γενικότερων οφειλών προς εφορίες και ταμεία, ετοιμάζονται για το επόμενο φθινόπωρο.

Ετσι, τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου και των τραπεζών ετοιμάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, μια κίνηση που αποτελεί δέσμευση του μνημονίου.

Στόχος είναι η ηλεκτρονική καταγραφή της συμπεριφοράς και των στοιχείων των δανειοληπτών και των στρατηγικών κακοπληρωτών με στόχο να καταρτιστεί ένα προφίλ για τον καθένα από αυτούς, δίνοντάς του μια «πιστοληπτική αξιολόγηση».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συστηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες που συστηματικά απορρίπτουν προτάσεις ρύθμισης των οφειλών τους, όπως π.χ. την παραπομπή τους σε δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφαίνεται δεσμευτικά για τη ρύθμιση της οφειλής.

Ήδη, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προβλέπεται η επιτάχυνση των δικαστικών διευθετήσεων με τη σύσταση ανάλογων δικαστηρίων σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, για την ρύθμιση τέτοιων οφειλών. Παράλληλα, δέσμευση του μνημονίου είναι η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του συνδίκου πτώχευσης, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη έως τέλος Δεκεμβρίου.

Στην πλατφόρμα αυτή θα περνάνε όλα τα στοιχεία του οφειλέτη, είτε έχει χρέη στο δημόσιο είτε είναι «κόκκινος» προς τις τράπεζες.

Θα πρόκειται για ένα νέου τύπου «Τειρεσία» για όλους τους οφειλέτες έτσι ώστε να αποτυπώνεται το προφίλ τους, να προτείνονται λύσεις και αν δεν συμμορφώνεται ο οφειλέτης να λαμβάνονται… έκτακτα μέτρα.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *