525 δισ. το χρέος όλης της οικονομίας

3 months ago
336 Views
xreos--2-thumb-large

Μια οικονομία που παράγει μετά βίας 180 δισ. ευρώ τον χρόνο, οφείλει συνολικά σχεδόν το τριπλάσιο ποσό. Και δεν μιλάμε μόνο για το δημόσιο χρέος, αλλά γενικότερα για τις οφειλές που υπάρχουν στο σύνολο της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων» δανείων και όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών και κράτους. Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, το χρέος ολόκληρης της οικονομίας ανέρχεται στα 525 δισ. ευρώ. Βέβαια, ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι το ίδιο το κράτος. Ειδικότερα:

• Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει φέτος στα 326,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ενδοκυβερνητικού χρέους.

• Στα περίπου 107 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες. Δηλαδή, τα δάνεια που έχουν διαθέσει οι τράπεζες, αλλά δεν περιμένουν να αποπληρωθούν στο σύνολό τους.

• Στα 83,2 δισ. ευρώ έχουν φθάσει τα χρέη των φορολογουμένων προς το κράτος. Μάλιστα, από το ποσό αυτό, μόνο φέτος έχουν δημιουργηθεί οφειλές κάτι περισσότερο από 10 δισ. ευρώ.

• Το ποσό των 5,9 δισ. ευρώ οφείλει το Δημόσιο προς τους προμηθευτές του και σε επιστροφές φόρων. Τα χρέη αυτά διογκώθηκαν φέτος, δεδομένης της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση απουσία ρευστότητας.

• Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ.

Ολα τα παραπάνω είναι οι βασικότερες οφειλές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία. Αίσθηση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι αν εξαιρεθεί το δημόσιο χρέος (το τι έχει δανειστεί το κράτος από τις αγορές και τους εταίρους της χώρας για να καλύψει τις υποχρεώσεις του για την αποπληρωμή του χρέους), το ποσό που απομένει είναι ιδιαιτέρως υψηλό.

Κράτος και ιδιώτες χρωστούν συνολικά σχεδόν 200 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο παραμένει υψηλότερο του ΑΕΠ, ενώ τα μισά είναι χρέη προς τον τραπεζικό τομέα. Γεγονός το οποίο αναδεικνύει και την αναγκαιότητα τόσο της νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όσο κυρίως της ρύθμισης του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων το συντομότερο δυνατόν, για να μπορέσει η οικονομία να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στείλε μήνυμα
1
Πληκτρολογήστε το μήνυμά σας ..

Start