H MEΓΑΛΟΝΗΣΟΣ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ Υπόγεια χτυπήματα στη μάχη της Κρήτης για το Προσφυγικό

1 month ago
738 Views
assets_LARGE_t_420_54760895_type13145

Μοιρασμένη στα δύο είναι η Κρήτη, που καλείται να αποφασίσει αν θα δεχθεί να φιλοξενήσει 2.000 πρόσφυγες στο νησί.13769290112135920200

 

Στη σύσκεψη του κ. Μουζάλα με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, και Αγίου Νικολάου συζητήθηκε η μεταφορά 2.000 προσφύγων -κυρίως οικογενειών- σε οργανωμένα κέντρα μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.
Στη σύσκεψη του κ. Μουζάλα με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, και Αγίου Νικολάου συζητήθηκε η μεταφορά 2.000 προσφύγων -κυρίως οικογενειών- σε οργανωμένα κέντρ

 

Οι δήμαρχοι των τεσσάρων μεγάλων δήμων (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Αγιος Νικόλαος) εμφανίστηκαν θετικοί υπό προϋποθέσεις στο αίτημα του Γιάννη Μουζάλα για τη δημιουργία δομών στο νησί. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσαν οι αντιδράσεις δημάρχων αλλά και τοπικών φορέων που αντιτάσσονται στο εγχείρημα λέγοντας ότι «η Κρήτη δεν πρέπει να γίνει Μυτιλήνη και Χίος».

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που επικρίνουν όσους υποκινούν τέτοιες συμπεριφορές, καθώς στιγματίζουν με κάποιον τρόπο έναν τόπο που στο παρελθόν έχει δώσει διαπιστευτήρια κοινωνικής ευαισθησίας προοδευτικής σκέψης και παραδίδει συνεχώς μαθήματα φιλοξενίας.

Την Παρασκευή, οι δήμαρχοι και οι βουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον κ. Μουζάλα για να ενημερωθούν για το σχέδιο της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό.

Το θέμα προκάλεσε αντιπαράθεση και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να ανταλλάσσει πυρά με τον βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. Ο γραμματέας της ΝΔ με δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε την Κρήτη εν κρυπτώ και συνεννοήθηκε επιλεκτικά με ορισμένους δημάρχους, τον περιφερειάρχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχουν προσκληθεί βουλευτές της ΝΔ αλλά και άλλοι φορείς και δήμαρχοι. Τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης πήραν κι άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές του νησιού, που εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό.

 

Η κόντρα πήρε πολιτικές διαστάσεις όταν ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης κατηγόρησε τον Γ. Μουζάλα για επιλεκτικές συνεννοήσεις, για να του απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν το κόμμα του «θεωρεί έγκλημα τη φιλοξενία προσφύγων».
Η κόντρα πήρε πολιτικές διαστάσεις όταν ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης κατηγόρησε τον Γ. Μουζάλα για επιλεκτικές συνεννοήσεις, για να του απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καλώντας

 

Σε επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, επισημαίνουν ότι «ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του συνεχίζουν να χειρίζονται το Μεταναστευτικό με λογική ασκήσεως επί χάρτου και να αγνοούν τις ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της νησιωτικής Ελλάδας» και εκφράζουν την ανησυχία ότι «θα διαπράξουν και στην Κρήτη το ίδιο έγκλημα που συνέβη εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής τους σε άλλες περιοχές της χώρας».

Επιθέσεις μέσω Διαδικτύου
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίσει αν το κόμμα του «θεωρεί έγκλημα τη φιλοξενία προσφύγων και υπακούει σε ακραίους κύκλους της ευρωπαϊκής Δεξιάς, με τους οποίους συντονίζονται πολλά στελέχη στη ΝΔ».

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα, αμέσως μόλις ξέσπασε το θέμα της μεταφοράς προσφύγων στην Κρήτη, παρατηρούν αύξηση των φραστικών επιθέσεων που δέχεται ο κ. Μουζάλας μέσω Διαδικτύου. «Η πρώτη φορά που είδαμε τέτοιες αντιδράσεις ήταν όταν έκανε το λεκτικό ατόπημα με την ΠΓΔΜ. Η δεύτερη είναι τώρα» σχολιάζουν, προσθέτοντας με νόημα: «Η Νέα Δημοκρατία είχε δώσει στο παρελθόν την εικόνα ότι δεν θέλει να πυροδοτήσει το κλίμα στο Προσφυγικό. Σίγουρα αυτήν τη στιγμή η στάση των τοπικών βουλευτών και κυρίως του κ. Αυγενάκη δεν συμβάλλει στη διαχείριση του προβλήματος».

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του κ. Μουζάλα με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους των τεσσάρων μεγάλων πόλεων. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η μεταφορά 2.000 προσφύγων -κυρίως οικογενειών- σε οργανωμένα κέντρα στην Κρήτη, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Μέριμνα θα υπάρξει για την ομοιογένεια του προσφυγικού πληθυσμού, προκειμένου να αποφεύγονται διενέξεις. Η εγκατάσταση των προσφύγων θα γίνει μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. «Αν δεν τηρήσω τη συμφωνία μέχρι τέλη Οκτωβρίου, μπορείτε να υπαναχωρήσετε. Αν αρνηθείτε, θα το δεχθώ. Ομως τότε, με ποιο σθένος θα έρθετε να μου ζητήσετε βοήθεια εάν αρχίσουν να φτάνουν καράβια από τη Λιβύη;» φέρεται να είπε ο υπουργός.

Οι δήμαρχοι του νησιού είναι μοιρασμένοι. Από τη μια βρίσκονται αυτοί που θεωρούν ότι η Κρήτη θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στη διαχείριση του προβλήματος και πιστεύουν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα στηρίξουν τους πρόσφυγες. Μάλιστα, θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός, καθώς δεν αποκλείεται αύξηση των ροών από τα νότια. Από την άλλη βρίσκονται όσοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η φιλοξενία στο τουριστικό προϊόν. Παρότι δημοσίως κρατούν επιφυλακτική στάση, ιδιωτικά είναι αρνητικοί.

«Δεν είναι ότι δεν τους θέλουμε, άλλωστε στην Κρήτη μένουν εδώ και χρόνια πολλοί μετανάστες. Στο άκουσμα και μόνο ότι υπάρχουν καταυλισμοί, θα μειωθεί η ζήτηση για τα πακέτα διακοπών» σημειώνουν.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το νησί δεν διαθέτει κατάλληλες υποδομές, με τον κίνδυνο να δημιουργηθούν γκέτο, ενώ εκτιμούν ότι μια θετική απάντηση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. «Δεν μας εγγυάται κανείς ότι ο αριθμός θα μείνει σταθερός. Στο μέλλον ενδέχεται να αυξηθούν» σημειώνουν.

Αντίθετες είναι και οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης, που σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν «την κατηγορηματική άρνησή» τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον τρόπο που επιχειρήθηκε, ενώ ζήτησαν από τους αρμόδιους «να προστατεύσουν τον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας».

Αντίθετοι οι ξενοδόχοι
Αντίθετες είναι και οι Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης, που επικαλούμενες μάλιστα τη συμβολή της Κρήτης στο ΑΕΠ επισημαίνουν ότι «περιοχές όπως οι δικές μας πρέπει να μείνουν αλώβητες από τις μεταναστευτικές ροές για να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
[email protected]

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *