Σάλος με το «οικογενειακό πάρτι» μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε σίτιση προσφύγων

2 months ago
762 Views
trofima708a

Σάλος έχει προκληθεί μετά τις καταγγελίες από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, για το έργο σίτισης προσφύγων στις Σέρρες, ύψους 750.000 ευρώ σε στελέχη της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες της κυβερνητικής βουλευτού Σερρών Αφροδίτης Σταμπουλή, φέρνουν το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν.

Μάλιστα εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εύλογα ερωτηματικά που εγείρονται σχετικά τόσο με το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και με την ηθική διάσταση του θέματος.

Η ερώτηση της ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «στην περίπτωση της σίτισης των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στο ν. Σερρών, αποδεικνύεται πως κίνητρο ορισμένων δεν είναι τα φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά η πολιτική και οικονομική ιδιοτέλεια.»
Ο κ. Γεωργιάδης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο και Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν υπήρξε διαδικασία ελέγχου του φακέλου των εταιριών που υπέβαλαν αίτηση στο διαγωνισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού και να αποκλειστούν οι «ημέτεροι», για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο κ. Τάπας, εφόσον δεν αποδέχεται την ύπαρξη ζητήματος ηθικής ευθύνης, ποιος είναι ο τελικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού και πότε θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός.»

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας τονίζει ότι εγείρονται ερωτηματικά «τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής» σημειώνοντας πως «η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί». Πρόσθεσε μάλιστα: «Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου. Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει. Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα».

Παρέμβαση και από το ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Μιχάλης Τζελέπης. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς διερωτάται «εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την Κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης».

Ακόμα, ο βουλευτής αιτείται να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

Θεοδωράκης: Κονομάνε οι κολλητοί

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι «οι κολλητοί της (εκάστοτε) κυβερνητικής εξουσίας κονομάνε – για να μην πολυλογούμε»

Επικαλείται δε τις καταγγελίες της Αφροδίτης Σταμπουλή ότι «η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων νομού Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση κορυφαίων τοπικών στελεχών του … ΣΥΡΙΖΑ!».

Οπως σημειώνει π Στ. Θεοδωράκης: «Ο κ.Τάπας, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, προμηθεύει και η κυρία Τάπα (η κόρη του!) παραλαμβάνει και ελέγχει… Όμορφες δουλειές νοικοκυρεμένες. «Δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά», είπε η βουλευτής, «υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα».
Μόνο ηθικό; Δεν θέλω να παρέμβω στις «ενδοοικογενειακές» σας υποθέσεις αλλά υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο «τραπέζι».

Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Και μετά πάμε στα ηθικά με τα οποία το καθεστώς σας έχει χάσει επαφή.

Η απάντηση του ΓΕΣ στις καταγγελίες

Την δική του απάντηση στις καταγγελίες για το σκάνδαλο έδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΣ αναγνωρίζει ότι ενέκρινε ποσό 29.350+ 88.050 ευρώ για σίτιση προσφύγων σε εταιρία catering από τέλη Αυγούστου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο σημειώνει ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός καθώς στις 8 Αυγούστου δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος. Ετσι εξέδωσε νέα διαταγή για να διενεργηθεί διαγωνισμός εναρμονισμένος με την νέα νομοθεσία.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν. 4368/16, έχουν ανατεθεί στις ΕΔ οι αρμοδιότητες σύναψης και υλοποίησης παρακολούθησης συμβάσεων με αντικείμενο τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα υφιστάμενα Κέντρα – Δομές Φιλοξενίας.

Μέχρι την 19 Αυγούστου 2016, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας στην Παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών πραγματοποιούνταν με μέριμνα της στρατιωτικής υπηρεσίας (παροχή συσσιτίου από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού).

Την 20 Αυγούστου 2016, με διαταγή του ΓΕΣ (Αναρτητέα στο Διαδίκτυο με ΑΔΑ: 66ΧΝ6-ΔΣ4 της 09 Αυγούστου 2016), αναλήφθηκε η υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, από εταιρεία catering, μετά από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 Ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Με διαταγή του ΓΕΣ αναρτητέας στο διαδίκτυο της 10 Αυγούστου 2016, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 Ευρώ  για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται όμως ότι η  διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε διότι, από την 08 Αυγούστου 2016 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Οι καταγγελίες Σταμπουλή

Ολα ξεκίνησαν από τις σοβαρές καταγγελίες κατά κομματικών στελεχών της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, στις οποίες προέβη την Δευτέρα η βουλευτής του νομού Αφροδίτη Σταμπουλή.

Η βουλευτής έκανε λόγο για ηθικό ασυμβίβαστο στην υπόθεση διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στις περιοχή κατονομάζοντας το μέλος της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τάπα, υποστηρίζοντας πως μαζί με την κόρη του έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων ύψους 750.000 ευρώ.

«Αυτό που ξέρω είναι ένα άλλο ηθικό θέμα, η συντονίστρια του χώρου η κ. Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κ. Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το ηθικά ασυμβίβαστο πέρα από την ιδιότητα του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό, δεύτερο ηθικά ασυμβίβαστο, δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά, δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κυρία Σταμπουλή.

http://www.iefimerida.gr/

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *