Τι σημαίνει για τις τράπεζες και την αγορά η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Jun 23, 2016
407 Views
ecb-waiver-708

Πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια  μπορούν να έχουν από τις 29 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver.

To επιτόκιο με το οποίο δανείζεται σήμερα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA ανέρχεται σε 1,55%, Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν δανειστεί περίπου 66 δισ. ευρώ μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας με 1,55% επιτόκιο. Η απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.

Τα ελληνικά ομόλογα θα αρχίσουν να γίνονται και πάλι δεκτά από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου ενώ το ποσοστό του «κουρέματος» που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια. Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τα οφέλη από το waiver -υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 400 με 500 εκατ. ευρώ μαζί με το όφελος από το QE- οι τράπεζες προσβλέπουν σε μια βελτίωση των προοπτικών με αφετηρία την απόφαση αυτή της ΕΚΤ που επαναφέρει τους ελληνικούς τίτλους ως collateral στην κύρια χρηματοδοτική λειτουργία του ευρωσυστήματος.

Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης είναι άμεση ωφέλεια -το ύψος της εξαρτάται από το αν σε αυτή τη φάση θα μειωθούν τα haircut που επιβάλλονται σε ελληνικούς τίτλους-, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι δυνατή η συμμετοχή στην εξαιρετικά φθηνή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα TLTRO2 και σε χρόνο που θα αποφασίσει η ΕΚΤ τη χρήση του QE.

Αυτό όμως που θεωρείται από τους τραπεζίτες ως σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, γεγονός που θα οδηγήσει στην επιστροφή καταθέσεων, προϋπόθεση για την άρση των capital controls

 

 

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title