«SOS» εκπέμπουν οι φορείς της Χίου για το hotspot στο νησί

3 days ago
513 Views
timthumb

«Προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών»

«Προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών»

«SOS» εκπέμπουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, αλλά και κάτοικοι της Χίου για την δημιουργία Hot Spot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή Χαλκείου και ζητούν βοήθεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν 110 τοπικοί φορείς (Σύλλογοι, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), όπως και κάτοικοι και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 8 Ιανουαρίου 2016 υπουργική απόφαση που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Κατ’ αρχάς, οι φορείς της Χίου περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών προσφύγων, ενώ σημειώνουν τους κινδύνους που διατρέχουν από τα εγκληματικά και κακοποιά στοιχεία που έχουν εισδύσει και προσποιούνται τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι από το Hot Spot έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημιά. Ενδεικτικά, υπογραμμίζουν ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων) για τις απάνθρωπες κυριολεκτικά συνθήκες διαβίωσης των 2.932 προσφύγων στο Hot Spot της Χίου. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι οι προβλεπόμενες θέσεις υποδοχής είναι 1.100 παρ’ όλα αυτά στοιβάζονται σήμερα 2.932 ψυχές.

Αναφερόμενη στις τραγικές συνθήκες διαβίωσης τονίζουν ότι όχι μόνο απλώς είναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαμονής στο Hot Spot, αλλά αντίθετα «προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους, καθώς μάλιστα είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά-κακοποιά στοιχεία, απειλώντας έτσι όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Επίσης, κάνουν λόγο για «μαϊμού» πρόσφυγες οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αλλοδαποί με εγκληματική δράση που βρίσκουν καταφύγιο. Ακόμη, επισημαίνουν ότι επέρχεται ραγδαία επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά έχει επέλθει και πλήρης υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους.

Εξάλλου, αναφέρουν ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του Hot Spot κατά παράβαση του Συντάγματος δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ έγινε αυθαίρετη αλλαγή της χρήσης της έκτασης στην οποία εγκαταστάθηκε το Hot Spot και πραγματοποιήθηκαν έργα μικρής κλίμακας, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις συνταγματικές επιταγές.

Όμως υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής που είναι το Hot Spot ζημιώνονται, πλήττονται, κ.λπ. σε σχέση με κατοίκους άλλων περιοχών, ενώ παραβιάζεται και το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον.

Τέλος, επικαλούνται την παραβίαση και άλλων συνταγματικών αρχών (χρηστής διοίκησης, κ.λπ.), αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας.

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu Title